TARTA NA ORZECHOWYM SPODZIE Z KREMEM KOKOSOWO-CZEKOLADOWYM

Każdy słodyczoholik wie jak ciężko jest wytrzymać bez słodyczy. Jeszcze ciężej jest osobie, która słodkie preferuje od dziecka. Może nie jestem typowym słodyczocholikiem wcinającym batoniki i znającym każdy nowy wprowadzony baton, czekoladę, żelki czy inne, ale na pewno od słodkiego smaku jestem uzależniona. Nigdy nie lubiłam chipsów i innych słonych przekąsek, za to batonikiem Ritter Sport Rum ktoś mógłby sprawić, że mój plan bycia na diecie Paleo, mógłby całkiem rozlecieć się na kawałki. Chyba dobrze, że batoniki te nie są powszechnie dostępne w sklepach 🙂

Tartę, o której chcę pisać zrobiłam już w piątek. Została zjedzona w jeden dzień 🙂 Prawda jest taka, że nie przypomina ona zwykłej tarty. Nie da się jej zjeść podnosząc cały kawałek do ust, gdyż jest zbyt miękka. Niemniej nie ujmuje to jej smaku. Napewno jest to alternatywa dla droższych ciast na całej blaszce, gdyż zużywa się mniej składników 🙂 Poniżej przepis:

Spód:

  • garść orzechów brazylijskich
  • garść orzechów włoskich
  • garść migdałów
  • garść daktyli

Krem kokosowy:

  • puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 6 zmiksowanych daktyli

Krem czekoladowy:

  • 1 awokado
  • 2 banany
  • 3 łyżki karobu

Dodatkowo:

  • żurawina, orzechy lub owoce takie jak naprzykład borówki.

Jak zrobić:

  1. Wszystkie składniki na spód włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Zostawić na pół godziny.
  2. Następnie zmiksować orzechy z daktylami na niezbyt gładką masę i wyłożyć blaszkę do tarty. Ja użyłam takiej o 24 cm średnicy.
  3. Dobrze jest podsuszyć trochę ten spód, wkładając go na przykład na 10 minut do piekarnika.
  4. Mleko kokosowe zagotować w garnku. Dodać 3 łyżki masła i daktyle. Gotować ok 10 minut. Masa musi być gęsta.
  5. Awokado zmiksować z bananem i karobem.
  6. Na spód wyłożyć ostudzony krem kokosowy. Włożyć do lodówki na 3 godziny.
  7. Dopiero po tym czasie nalożyć krem czekoladowy i ozdobić wybranymi owocami lub orzechami.
  8. Włożyć do lodówki na kolejne kilka godzin.

Smacznego !

 

zBLOGowani.pl
Follow