SERNIK Z NERKOWCÓW Z MALINAMI I BORÓWKAMI

Wiem…znowu sernik z nerkowców ! Cóż poradzić, gdy będąc na diecie Paleo / AIP „normalnych” składników użyć nie można. Poza tym, motywacją do kolejnego tygodnia z sernikiem był zachwyt ciachem, które zrobiłam w zeszłym tygodniu przez moich współpracowników. Poniżej przepis.

Spód:

  • 300 g daktyli
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki mąki kokosowej

Ciacho:

  • 500 g nerkowców
  • 2 banany
  • sok z 2 cytryn
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego

Malinowy dżem RAW:

  • 1 szklanka malin
  • 12 daktyli
  • 2 łyżki Chia
  • 1 laska vanilii

Czekoladowa warstwa:

  • 2 banany
  • 3 łyżki karobu

Wierzch:

  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • borówki

Wykonanie:

  1.  Daktyle namaczamy w wodzie przez 15 min. Następnie miksujemy daktyle, migdały i mąkę kokosową i powstałą masę ugniatamy w okrągłej blaszce. Moja ma 21 cm. Na czas robienia warstwy serowej wkładamy blaszkę do zamrażalki.
  2. Nerkowce również namaczamy. Najlepiej ok. 5 h. Następnie miksujemy je razem z bananami i cytryną oraz szklanką oleju kokosowego. Następnie wykładamy powstałą masę na spód z daktyli.
  3. Maliny miksujemy z daktylami, chia i vanilią. Chowamy na 1 h do lodówki.
  4. Banany miksujemy z karobem i nakładamy na ciasto.
  5. Ciacho można oprószyć wiórkami kokosowymi (lub nie) i udekorować borówkami. Voila !

 

 

zBLOGowani.pl
Follow