SERNIK Z NERKOWCÓW Z JAGODAMI I CZEKOLADĄ AIP

Przepis na ciasto bez cukru, mleka, mąki i jajek. Tak, to jest możliwe 🙂

Miała być niedzielna seria Cake of the Day a wpis dodaję w poniedziałek…. Nie przyznaję się do winy ! To nie lenistwo ani brak samokontroli. Ciacho zrobiłam. Jako winnego wyznaczam wolny i słoneczny weekend 🙂 Czytaj: lekcje angielskiego, lumpeksy, plaża w Dębkach, niedzielne zakupy w Ikea i składanie tychże zakupów sprawiły, że w niedzielne popołudnie opadłam z sił. Stało się to jednak po przygotowaniu ciasta, więc poniżej umieszczam przepis.

Spód:

  • 300 g daktyli
  • 150 g migdałów

Ciasto:

  • 600 g nerkowców moczonych w wodzie przez noc
  • 500 g mrożonych borówek
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki stewii
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 3 banany
  • 1 awokado
  • 3 łyżki karobu

Sama przepisu nie wymyśliłam. Inspiracji zaczerpnęłam z innych stron o przepisach AIP. Jednakże ten przepis mocno zmodyfikowałam. Pomimo tego ciasto wyszło przepyszne 🙂

Daktyle namoczyłam w ciepłej wodzie, a następnie zmieliłam razem z migdałami. Po wyłożeniu ciasta do okrągłej foremki i średnicy 20 cm, włożyłam ją do zamrażalki na 15 min. Następnie zmieliłam nerkowce z olejem kokosowym, cytryną i stewią. Podzieliłam na 2 części. Pierwszą część włożyłam na spód, a drugą zmieliłam z borówkami. Następnie zrobiłam krem „czekoladowy”. Awokado i banany + karob.

Jak widać na zdjęciu ciasto jest kilku warstwowe. Moje według przepisu miało być 2 warstwowe, ale wyszło chyba pięco-warstwowe 🙂 Krem czekoladowy to już moja inwencja twórcza, gdy ujrzałam, że wysokość ciasta sięga do połowy foremki. Trzeba było jakoś je podwyższyć 🙂 Smacznego !

zBLOGowani.pl
Follow